23 Nisan 2007

TOSHIBA SATELLITE A200: NT1TS

Sağlık bakanlığı ve Vakıfbank çalışanları için yapılan kampanyadaki modellerden biri olan "Toshiba Satellite A200: NT1TS" modelini size buradan anlatmak istiyorum. Sebebi ise almak isteyipte detaylı bilgiye ulaşamamış olmamdan kaynaklıdır. Fakat aldım ve benimle aynı derdi paylaşanlar için buradan resimleriyle beraber anlatacağım ;)

Ürün elime başvurumdan sonra yaklaşık 4 hafta içerisinde ulaştı. Her ne kadar fazla talep görmediğini düşünsem de bu zaman epey bir fazla geldi bana.

Ürünle birlikte gelmesi gereken Office 2007'nin bir yazı ile maalesef gelemediğine şahit oluyorsunuz! Çünkü Office 2007'i Microsoft bize gönderecekmiş?!
Neyse, en azından gönderileceğini bilmenin rahatlığıyla bir oh çekebiliriz.
Vakıfbank'ın sitesinde yazanlardan farklı bir model gelmediği için de şükredebiliriz aslında :)
Çünkü vaadedilenle birebir aynıydı. A200'de tek hoşuma gitmeyen (ki böyle harika konfigürasyona sahip bir dizüstünde en azından GeForce 7400 kullanılamaz mıydı?) grafik işlemcisi oldu. Bu arada belirmek isterim, ekran kartına 256 MB ayırmışlar fakat ben nasıl azaltabileceğimi bulamadım. Bulan varsa beri gelsin :)
Sistemin belleğinin %60'tan fazlası kullanılıyor. Sadece açılışta! Bir kaç program açtığınızda HDD'i de kullanması kaçınılmaz olacak gibi görünüyor. Bu da epey bir performans kaybettirecektir! HDD'i 160 GB/5400 RPM ve çift partition yapılmış.

Klavyesinde anlamadığım bir aralık var; F tuşları ile ana kısım arasında ince bir boşluk? Sadece 2 adet led'in bulunduğu bu kısım neden aralanmıştır pek anlayamadım.
Arka tarafında hiç bir giriş çıkış olmaması da hoşuma gitmeyen özelliklerden. Güç girişi sağ yanda DVD-RW'ın arkasında duruyor. Ağ bağlantısı ve Dial-up soketleri de biri bir yanda öbürü öbür yanda olacak şekilde konulmuş. Yine her iki tarafta 2 şer adet USB girişi mevcut. Ha bir de VGA çıkışı da var. Daha büyük bir monitöre görüntü verebilmek için (ki ben öyle yaptım). S-Video çıkışını da unutmayalım. O da sol tarafta.
Sol tarafta bir de Mini DVI girişi ile PCMCIA soketi var.
Ön tarafa gelecek olursak kart okuyucu, mikrofon ve kulaklık girişleri ve ses açma/kapatma düğmesi pek bir kullanışsız yere konmuş! Özellikle kulaklık ve mikrofon yerleri bana göre facia! Çok kullanışsız yerdeler! Hemen hemen aynı yerde bir switch var (ki ben bayağı bir uğraştım bunu bulmak için) Wireless switchi. Wireless'ı çalıştırmak için burayı bulana kadar 5-10 dk. uğraştım!
En enteresan bulduğum özellik ise mouse pad kısmının çift işlevli olması idi. Buradaki belli bir bölgeye parmağınızla tıkladığınızda altta mavi ışık yanarak size yapabileceklerinizle ilgili bir mönü sunuyor. Sırasıyla e-posta, radar (sonra anlatacağım), resimler kısayolu ve hemen alt sırada da 3 tane programlanabilir dokunma tuşu. Sağında ise ses artırma/azaltma kısmı. Resimde daha iyi anlayabilirsiniz.
Son olarak monitörünün hemen üzerinde ve ortada 1.3 MP lik bir kamera var. Neticesi de yabana atılmaz.
Üründe Bluetooth'da var bilmeyenler için bildirelim...

Performansını henüz test edemedim, bir kaç oyun yükleyip burayı güncellerim o zaman bakarsınız artık ;)

Dış kapağı parlak siyah bir plastik kaplama. Fakat eşşek kadar TOSHIBA yazısı olmamış. Biraz daha klas olabilirdi. Ne biliyim küçük, parlak ve silinmesi zor kabarık bir arma gibi...

Yazılımlara gelince; Microsoft Vista Home Premium Türkçe/İngilizce, InterVideo WinDVD, DesktopSMS (ne işe yarar bilmem), DVD MovieFactory for Toshiba,
eTrust antivirüs yazılımı ürünle birlikte 2 yıl güncellemeliymiş.


Güncelleme: 01 Aralık 2007
Oyunlardan bahsetmek istiyorum. Gerçi "lar" demek pek doğru olmaz ama :p
NFS Carbon'dan başka bir oyun oynamadım diyebilirim bu dizüstü ile. Performansı orta karar diyebilirim. Tam detay ile değil de normal ayarlarla sorunsuz oynayabilirsiniz.
Ancaaak; MS Vista' nın performansı HDD'te yer azaldıktan ve uzun bir dönem kullanıldıktan sonra yerlerde sürünüyor! Bir çok program "yanıt vermiyor" mesajı görüntüledikten sonra bir süre bekleyerek açılabiliyor. Bu arada ben bir bilişim teknolojileri uzmanıyım ve dizüstü bilgisayarıma çok iyi bakıyorum. Gereksiz programlar kurmuyor; gerekli bakımları yapıyor ve de virüs ve trojan gibi kımıl zararlılarından uzak duruyorum. Bütün bunlara rağmen sistemin performansını artıramıyorum. Bu gidişle ya XP'ye ya da bir yolunu bulup Leopard'a geçiş yapacağım ;) MacOS Leopard'ı gördükten ve kullandıktan sonra; herşey yalanmış bunu anladım :D
Sevgilerle...

Resimler:

5 yorum:

Adsız dedi ki...

ÇOK GÜZEL ANLATMIŞSIN BEN DE AYNI BİLGİSAYARDAN ALDIM FAKAT HALA GELMEDİ ÖNCEDEN BİLGİM OLDU TEŞEKKÜRLER...

Adsız dedi ki...

biraz fazla kötülelemişmisin bu güzelim pc yi???bende sipariş ettm yakında gelcek eşşek kadar toshiba yazısı hariç bnce hçbi kötü yanı yok bulmuşunda bulandırıon hani????

Bülent COŞKUN dedi ki...

Cümlelerinden bir şey anlamak pek olanaklı olmasa da, negatif izlenime kapıldığını anlayabildim ancak.
"biraz fazla kötülelemişmisin" burayı "biraz fazla kötülemişsin" olarak alırsak eğer; ben genel kullanışlılığı bakımından bahsettim. Ayrıca PC de değil dizüstü bilgisayar! Senin beklentilerine cavap verebiliyorsa bu ürün ne ala, sorun yok o zaman.
Siparişin geldiğinde keyfini çıkarman dileğiyle...
Yorumun için teşekkürler...

Unknown dedi ki...

bende de monitörde ölü piksel var ilk geldiğinde bu şekilde geldi ne yapabilirim cevap yazarsan sevinirim

Bülent COŞKUN dedi ki...

Monitörlerdeki ölü pixeller için biraz araştırma yapıp "(inç) için gözardı edilebilecek sayıyı bulmalısın. Bu şu demek; bazı LCD panellerde (diyelim ki 22 inç) 4 ölü pixel üzerinde ise firma bunu hata kabul ediyor. Bildiğim kadarıyla her boyut için farklı bir uygulama var. Bizim Toshiba 15.4" olduğundan bu sanırım 2 veya 3 pixel olmalı. 0 pixel hatası garantisi veren bazı üreticiler var. Bunu anacak Toshiba servis ya da çağrı merkezlerinden öğrenebilirsin. Ama ben yine de sana bir hile söyleyeyim; tüketici kanununa bir göz at... ;) Orada ürünü aldıktan sonra iade aşamalarıyla ilgili bilgiler olacak. Memnun kalmadığından dolayı değiştirme, hatta para iadesi yoluna bile gidebilirsin. Neticede biz bu meretlere para veriyoruz ve nasıl yırtık para veya geç ödeme kabul etmiyorlarsa bizlerin de hakları var... :)
Sevgiler...