29 Nisan 2007

Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Mitingi 2!


Bu gün yine vatan sevgisiyle coştuk!

Çağlayan Meydanı'nda sesimizi duyurduk.

Anlayana...

23 Nisan 2007

TOSHIBA SATELLITE A200: NT1TS

Sağlık bakanlığı ve Vakıfbank çalışanları için yapılan kampanyadaki modellerden biri olan "Toshiba Satellite A200: NT1TS" modelini size buradan anlatmak istiyorum. Sebebi ise almak isteyipte detaylı bilgiye ulaşamamış olmamdan kaynaklıdır. Fakat aldım ve benimle aynı derdi paylaşanlar için buradan resimleriyle beraber anlatacağım ;)

Ürün elime başvurumdan sonra yaklaşık 4 hafta içerisinde ulaştı. Her ne kadar fazla talep görmediğini düşünsem de bu zaman epey bir fazla geldi bana.

Ürünle birlikte gelmesi gereken Office 2007'nin bir yazı ile maalesef gelemediğine şahit oluyorsunuz! Çünkü Office 2007'i Microsoft bize gönderecekmiş?!
Neyse, en azından gönderileceğini bilmenin rahatlığıyla bir oh çekebiliriz.
Vakıfbank'ın sitesinde yazanlardan farklı bir model gelmediği için de şükredebiliriz aslında :)
Çünkü vaadedilenle birebir aynıydı. A200'de tek hoşuma gitmeyen (ki böyle harika konfigürasyona sahip bir dizüstünde en azından GeForce 7400 kullanılamaz mıydı?) grafik işlemcisi oldu. Bu arada belirmek isterim, ekran kartına 256 MB ayırmışlar fakat ben nasıl azaltabileceğimi bulamadım. Bulan varsa beri gelsin :)
Sistemin belleğinin %60'tan fazlası kullanılıyor. Sadece açılışta! Bir kaç program açtığınızda HDD'i de kullanması kaçınılmaz olacak gibi görünüyor. Bu da epey bir performans kaybettirecektir! HDD'i 160 GB/5400 RPM ve çift partition yapılmış.

Klavyesinde anlamadığım bir aralık var; F tuşları ile ana kısım arasında ince bir boşluk? Sadece 2 adet led'in bulunduğu bu kısım neden aralanmıştır pek anlayamadım.
Arka tarafında hiç bir giriş çıkış olmaması da hoşuma gitmeyen özelliklerden. Güç girişi sağ yanda DVD-RW'ın arkasında duruyor. Ağ bağlantısı ve Dial-up soketleri de biri bir yanda öbürü öbür yanda olacak şekilde konulmuş. Yine her iki tarafta 2 şer adet USB girişi mevcut. Ha bir de VGA çıkışı da var. Daha büyük bir monitöre görüntü verebilmek için (ki ben öyle yaptım). S-Video çıkışını da unutmayalım. O da sol tarafta.
Sol tarafta bir de Mini DVI girişi ile PCMCIA soketi var.
Ön tarafa gelecek olursak kart okuyucu, mikrofon ve kulaklık girişleri ve ses açma/kapatma düğmesi pek bir kullanışsız yere konmuş! Özellikle kulaklık ve mikrofon yerleri bana göre facia! Çok kullanışsız yerdeler! Hemen hemen aynı yerde bir switch var (ki ben bayağı bir uğraştım bunu bulmak için) Wireless switchi. Wireless'ı çalıştırmak için burayı bulana kadar 5-10 dk. uğraştım!
En enteresan bulduğum özellik ise mouse pad kısmının çift işlevli olması idi. Buradaki belli bir bölgeye parmağınızla tıkladığınızda altta mavi ışık yanarak size yapabileceklerinizle ilgili bir mönü sunuyor. Sırasıyla e-posta, radar (sonra anlatacağım), resimler kısayolu ve hemen alt sırada da 3 tane programlanabilir dokunma tuşu. Sağında ise ses artırma/azaltma kısmı. Resimde daha iyi anlayabilirsiniz.
Son olarak monitörünün hemen üzerinde ve ortada 1.3 MP lik bir kamera var. Neticesi de yabana atılmaz.
Üründe Bluetooth'da var bilmeyenler için bildirelim...

Performansını henüz test edemedim, bir kaç oyun yükleyip burayı güncellerim o zaman bakarsınız artık ;)

Dış kapağı parlak siyah bir plastik kaplama. Fakat eşşek kadar TOSHIBA yazısı olmamış. Biraz daha klas olabilirdi. Ne biliyim küçük, parlak ve silinmesi zor kabarık bir arma gibi...

Yazılımlara gelince; Microsoft Vista Home Premium Türkçe/İngilizce, InterVideo WinDVD, DesktopSMS (ne işe yarar bilmem), DVD MovieFactory for Toshiba,
eTrust antivirüs yazılımı ürünle birlikte 2 yıl güncellemeliymiş.


Güncelleme: 01 Aralık 2007
Oyunlardan bahsetmek istiyorum. Gerçi "lar" demek pek doğru olmaz ama :p
NFS Carbon'dan başka bir oyun oynamadım diyebilirim bu dizüstü ile. Performansı orta karar diyebilirim. Tam detay ile değil de normal ayarlarla sorunsuz oynayabilirsiniz.
Ancaaak; MS Vista' nın performansı HDD'te yer azaldıktan ve uzun bir dönem kullanıldıktan sonra yerlerde sürünüyor! Bir çok program "yanıt vermiyor" mesajı görüntüledikten sonra bir süre bekleyerek açılabiliyor. Bu arada ben bir bilişim teknolojileri uzmanıyım ve dizüstü bilgisayarıma çok iyi bakıyorum. Gereksiz programlar kurmuyor; gerekli bakımları yapıyor ve de virüs ve trojan gibi kımıl zararlılarından uzak duruyorum. Bütün bunlara rağmen sistemin performansını artıramıyorum. Bu gidişle ya XP'ye ya da bir yolunu bulup Leopard'a geçiş yapacağım ;) MacOS Leopard'ı gördükten ve kullandıktan sonra; herşey yalanmış bunu anladım :D
Sevgilerle...

Resimler:

16 Nisan 2007

Cumhuriyet tarihinin en büyük mitingi!



Cumhuriyet tarihinin en büyük mitingi Ankara Tandoğan'da 14 Nisan 2007 Tarihinde karanlığa bir cevap olarak gerçekleştirildi.
Ulusal uyanış başladı ve şimdiye dek verilmesi gereken cevap geç de olsa verildi. Ama en azından iş işten geçtikten sonra olmadı, bu da büyük bir gelişme.
Çankaya'ya anti-laik bir ismin çıkma ihtimaline karşı bir tepki vermek amacıyla ADD (Atatürkçü Düşünce Derneği) tarafından düzenlenen miting umarım amacına ulaşır ve gereken dersler alınır.

Ancak; bu miting, eşzamanlı olarak İstanbul'da da düzenlenemez miydi merak ettim doğrusu?

Ülkemizin tüm yurttaşlarını sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyorum, Laik Türkiye Cumhuriyet'ini ilelebet yaşatmaya...

15 Nisan 2007

Atatürk Arboretumu

Arkadaşlar, İstanbul'da bir açıkhava bitki müzesi var ki mutlaka gidilip görülmesi gerekir.
Özellikle ilkbahar başlar, doğa canlanırken ziyaret etmelisiniz.
Bunu aslında tamamen internette "nasıl gidileceğini" bulamayanlar için yazıyorum. Araştırdım hangi vasıta ile gidilir diye fakat bütün tarifler tekerlekli taşıta sahip olanlar için yapılmış!!!
Atatürk Arboretumu'na nasıl gidilir?
Taksim'den kalkan 42T -Bahçeköy-Taksim yahut 4.Levent Metro'dan kalkan Bahçeköy-4.Levent Metro otobüsleri ile...
Size dev bir kıyak yapıyor ve aramadan kalkış saatlerini de bulabileceğiniz aşağıdaki linkleri veriyorum;
Yakında fotoğraf çekimine de gideceğim, o vakit resimleri de buraya çıkarırım. ;)
Saygılar...

Not: Açıkhava bitki müzesi sadece hafta içi ziyarete açık, hafta sonu girmek için üye olmanız ve bir sürü prosedür ve yıllık ücret gerekiyor, hatırlatırım.

http://www.iett.gov.tr/saat/orer.php?hid=hat&hatcode=42T&BtnDetay.x=46&BtnDetay.y=5
http://www.iett.gov.tr/saat/orer.php?hid=hat&hatcode=42M&BtnDetay.x=37&BtnDetay.y=10